Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De winter is voor laagjes

De winter is voor laagjes

Warm blijven in de winter is erg belangrijk, vooral als je veel buiten werkt. Blijft je lichaam niet warm dan heeft dat invloed op je prestaties, je concentratie en je gezondheid. Wil je de kou buiten houden? Draag dan meerdere lagen kleding over elkaar. In deze blog vertellen we meer over het belang van warm blijven in de winter en leggen we het principe uit van het drielagensysteem!

Laagjes, hoe werkt dat precies?

Als het over laagjes kleding gaat bedoelen we dat je meerdere kledingstukken over elkaar heen draagt. Daartussen ontstaan luchtpockets of -lagen die warmte vasthouden. De luchtlagen hebben als het ware een isolerende werking en samen passen ze zich aan diverse omgevingscondities aan.

Zo verminder je warmteverlies en help je de lichaamstemperatuur te reguleren. Heel belangrijk is ook dat je met meerdere lagen goed kunt variëren en aanpassen aan de omstandigheden. Zeker als het buiten koud is en je het door veel te bewegen toch warm krijgt met die warme trui of winterjas. Dan biedt het drielagensysteem uitkomst: is het te warm, dan trekt je iets uit. Is het te koud dan trek je iets extra’s aan.

De juiste kleding voor de juiste laag

In het laagjessysteem zijn drie lagen: de onderste, de middelste en de buitenste laag. De onderlaag is dicht op de huid en gericht op vochtregulatie. De middelste laag zorgt voor isolatie en thermische regulatie. De buitenste laag beschermt tegen regen, wind en sneeuw.

De onder- of basislaag is cruciaal voor het beheer van zweet en vocht, met als doel de huid droog te houden. Materialen moeten ademend zijn en je voldoende bewegingsvrijheid en comfort bieden. De vochtregulerende eigenschappen voorkomen koude rillingen en zorgen voor een consistente lichaamstemperatuur. Synthetische stoffen zoals polyester zijn duurzaam en voeren vocht effectief af. Erg populair in de winter is de thermoset: T-shirt met lange mouwen en een lange onderbroek. Met name de thermobroek vormt een goede bescherming onder een werkbroek. De thermoset moet wel goed aansluiten op de huid. Als het los zit komt er vocht vast te zitten onder de stof en krijg je het niet warm.

De midden- of isolerende laag is gericht op isolatie. Zo houd je je lichaamswarmte vast, voer je vocht af en blijft je lichaamstemperatuur stabiel. Kleding gemaakt van materialen als fleece, merino wol, polyester en dons zijn prima geschikt voor de isolerende laag.
Voor een goed werkende middenlaag moet de kleding iets losser om het lichaam vallen. Dat biedt namelijk ruimte voor de isolerende luchtlaag. Hoe minder warmteverlies hoe aangenamer en efficiënter de winterwerkervaring.  

Buitenste laag biedt bescherming

De buitenste of beschermende laag moet bestand zijn tegen omgevingsinvloeden zoals wind, regen en sneeuw. Een betrouwbare buitenlaag zorgt ervoor dat de lagen eronder droog en warm blijven en biedt essentiële bescherming tegen barre weersomstandigheden. Zo zijn waterdichte jassen cruciaal bij zware regenval en windjacks geschikt bij harde wind.

De buitenste laag moet wel goed ventileren. Stoffen met goede, ademende eigenschappen voorkomen namelijk dat je het te warm krijgt en dat er vocht onder je werkkleding ontstaat dat je niet kwijtraakt.

Een topkwaliteit winterjas is de perfecte derde laag. Deze biedt de veelzijdige bescherming die je nodig hebt en is winddicht, waterafstotend en ademend.

Diverse accessoires voor de winter

Om het drielagensysteem te optimaliseren heb je ook bescherming nodig voor je handen, voeten en hoofd. Dit zijn immers de delen van je lichaam die gevoelig zijn voor warmteverlies en blootstelling aan regen, vrieskou en wind.
Denk aan de volgende accessoires:

> Handschoenen: essentieel voor het behoud van handwarmte en bewegelijkheid. Kies voor geïsoleerde, waterdichte werkhandschoenen.

> Mutsen: effectief bij het verminderen van warmteverlies via het hoofd. Wol of synthetische materialen zorgen voor een goede isolatie.

> Sjaals: beschermen de nek en keel die gevoelig zijn voor kou. Sjaals van wol of fleece bieden uitstekende warmte.

> Thermische sokken: cruciaal om de voeten warm en droog te houden. Kies voor vochtafvoerende en isolerende materialen.

Tip: was accessoires volgens de instructies van de fabrikant om de materiaaleigenschappen en duurzaamheid te behouden. Dat geldt natuurlijk voor alle werkkleding.

Is jullie kledingpakket klaar voor de winter?

Kleden medewerkers zich volgens het drielagensysteem dan verhoogt dat het comfort en de productiviteit dankzij de optimale temperatuur- en vochtregulering. Door warm en droog te blijven kunnen werknemers zich beter concentreren en efficiënter werken, ongehinderd door de afleidingen van kou en natte kleding.

 Is jullie kledingpakket klaar voor de winter? Het is nu tijd om je bestellingen te doen. Denk aan thermische onderkleding, ademende en waterdichte buitenlagen en kwalitatief hoogstaande isolatielagen. Zo zorg je ervoor dat collega’s de komende winter zijn voorbereid op variabele weersomstandigheden.

Investeren in de juiste kleding is niet alleen heel belangrijk, maar ook een slimme strategie om de uitdagingen van de winter moeiteloos aan te gaan.

Meer weten over warme winterkleding voor je bedrijf? Team ViV Corporate Fashion helpt je graag! Neem gerust contact met ons op.

ViV Corporate Fashion Klantportaal

Voor online bestelgemak krijgen onze klanten toegang tot hun eigen klantportaal met login. In dit klantportaal plaats je heel eenvoudig nieuwe bestellingen. Snel en gemakkelijk.

Ons veilige klantportaal is zeer gebruiksvriendelijk en efficiënt in te richten. Bijvoorbeeld per medewerker op vestigingsniveau. Je vindt hier alle maten en de orderhistorie per medewerker. Bekijk hier ook de status van je bestellingen.

klantportaal

ViV Corporate Fashion Klantportaal

Voor online bestelgemak krijgen onze klanten toegang tot hun eigen klantportaal met login. In dit klantportaal plaats je heel eenvoudig nieuwe bestellingen. Snel en gemakkelijk.

Ons veilige klantportaal is zeer gebruiksvriendelijk en efficiënt in te richten. Bijvoorbeeld per medewerker op vestigingsniveau. Je vindt hier alle maten en de orderhistorie per medewerker. Bekijk hier ook de status van je bestellingen.

klantportaal