ViV Corporate Fashion
Search
Close this search box.

Onderhoud bedrijfskleding

Hoe houd je je bedrijfskleding schoon en veilig?

Je bedrijfskleding is niet alleen een representatief aspect van je professionele imago; het biedt ook bescherming tegen diverse werkplekrisico’s, zoals vuil, chemicaliën, hitte en kou. Goed onderhoud en de juiste reiniging van je bedrijfskleding zijn essentieel om de kwaliteit en beschermende eigenschappen te behouden. In deze blog delen we waardevolle tips voor het verzorgen van je bedrijfskleding.

1. Was je bedrijfskleding direct na gebruik

Het is cruciaal om je bedrijfskleding onmiddellijk na het dragen te wassen. Hiermee voorkom je dat vlekken zich aan de stof hechten en dat bacteriën, schimmels en virussen zich verspreiden, wat kan leiden tot nare geurtjes.

2. Volg de wasvoorschriften op het etiket

Bedrijfskleding heeft vaak een specifieke behandeling nodig om zijn kleur, vorm en functie te behouden. Daarom is het belangrijk om de wasvoorschriften op het etiket te volgen. Hier vind je informatie over de maximale wastemperatuur, het soort wasmiddel, het drogen en het strijken van de kleding.

Als er een symbool van een cirkel met een P, een F of een W staat, betekent dit dat de kleding alleen professioneel gereinigd mag worden. In dat geval kun je de kleding beter niet zelf wassen, maar naar een professionele stomerij of wasserij brengen. Binnen professioneel reinigen gelden ook weer verschillende behandelingen, zoals stomen (P), reinigen in koolstofwater (F) of professioneel nat-wassen (W).

Als je de kleding thuis wast, let er dan op dat het wasmiddel zacht is en geen bleekmiddel bevat. Om schade aan je wasmachine te voorkomen, is het raadzaam om vóór het wassen het meeste vuil te verwijderen. Doe dit bijvoorbeeld met een vochtige doek. Vergeet ook niet om altijd de zakken leeg te maken, omdat er mogelijk afval, steentjes of andere voorwerpen in kunnen zitten.

Sluit ritsen, maak knopen dicht en druk eventuele klittenbandkleppen vast voordat je de kleding in de wasmachine doet. Hiermee voorkom je dat de kledingstukken blijven haken aan andere kleding of aan de wasmachine. Bovendien kun je de buitenkant van het kledingstuk beschermen tegen beschadiging door het binnenstebuiten te draaien.

Droog de kleding niet te heet en strijk het alleen met lage temperatuur.

3. Let op maximaal aantal wasbeurten

Voor veiligheidskleding zoals high visibility-kleding, geldt dat de kwaliteit van het fluorescerende en reflecteerde materiaal afneemt na een bepaald aantal wasbeurten. Daarmee wordt de hoge zichtbaarheid van de medeweker minder, wat ten koste gaat van de bescherming. Bij deze kleding staat daarom op het etiket het maximaal aantal wasbeurten vermeld; bijvoorbeeld 25 wasbeurten. Daarna moet de kleding vervangen worden om aan de veiligheidseisen en normering te kunnen voldoen.

4. Scheid gecertificeerde en niet-gecertificeerde kleding

Het is van groot belang om gecertificeerde en niet-gecertificeerde kledingstukken nooit samen te wassen. Niet-gecertificeerde kleding kan kleurstoffen en chemicaliën afgeven die de gecertificeerde kleding kunnen beschadigen.

5. Vermijd klassieke onderhoudsfouten

Veel bedrijven onderschatten de waarde van professioneel onderhoud, correct wassen en drogen. Veelvoorkomende fouten zijn onder meer te hoge wastemperaturen, overmatig wassen en onprofessionele reparaties. Hieronder staan enkele tips om deze fouten te vermijden: 

– Gebruik altijd de juiste wasvoorschriften. Lees voordat je begint het etiket in de kleding en was zoals wordt aanbevolen.
 – Was items met een speciale finish, zoals waterafstotende jassen, alleen met speciale producten die hiervoor bestemd zijn.
  – Houd er rekening mee dat veel items gevoelig zijn voor warmte. Droog ze daarom nooit in de droger of boven een radiatorkachel. 
 – Repareer kledingstukken niet zelf tenzij je hier ervaring mee hebt. Breng kapotte kleding eventueel naar een professionele onderhoudsdienst voor reparatie.

6. Behandel verschillende materialen met zorg

Bij het wassen is het raadzaam om kleding binnenstebuiten te keren om stoffen, reflecterende strepen en prints te beschermen. Wol heeft minder vaak wassen nodig dan katoen of synthetische materialen. Regenkleding vereist speciale aandacht, aangezien sommige stukken afgedichte naden hebben die gevoelig zijn voor schade tijdens het wassen en drogen.

7. Overweeg een professionele wasservice

Als je niet over de tijd, apparatuur of middelen beschikt om zelf je bedrijfskleding te wassen, is een professionele wasservice een optie. Zo’n service neemt al het werk uit handen en zorgt ervoor dat je bedrijfskleding altijd schoon en veilig is.

8. Controleer beschadigde kledingstukken

Kleding die is blootgesteld aan chemicaliën, hitte of vuur moet grondig worden geïnspecteerd om te zorgen dat de stof onbeschadigd is. Bij reparaties moeten goedgekeurde materialen worden gebruikt, en de Hi-Vis-norm moet altijd worden gehandhaafd.

9. Bewaar je bedrijfskleding correct

Ten slotte is het belangrijk om je bedrijfskleding op een droge, schone plek op te bergen, bij voorkeur in een afgesloten kast of tas. Dit draagt bij aan de levensduur van de kleding. Ook helpt het de kwaliteit van reflecterende elementen te behouden.

Wij werken voor:

ViV Corporate Fashion Klantportaal

Voor online bestelgemak krijgen onze klanten toegang tot hun eigen klantportaal met login. In dit klantportaal plaats je heel eenvoudig nieuwe bestellingen. Snel en gemakkelijk.

Ons veilige klantportaal is zeer gebruiksvriendelijk en efficiënt in te richten. Bijvoorbeeld per medewerker op vestigingsniveau. Je vindt hier alle maten en de orderhistorie per medewerker. Bekijk hier ook de status van je bestellingen.

klantportaal

ViV Corporate Fashion Klantportaal

Voor online bestelgemak krijgen onze klanten toegang tot hun eigen klantportaal met login. In dit klantportaal plaats je heel eenvoudig nieuwe bestellingen. Snel en gemakkelijk.

Ons veilige klantportaal is zeer gebruiksvriendelijk en efficiënt in te richten. Bijvoorbeeld per medewerker op vestigingsniveau. Je vindt hier alle maten en de orderhistorie per medewerker. Bekijk hier ook de status van je bestellingen.

klantportaal