ViV Corporate Fashion
Search
Close this search box.

Borduren of bedrukken.

Borduren vs bedrukken

Werkkleding die voorzien is van een logo of bedrijfsnaam straalt professionaliteit uit en draagt bij aan het succes en de groei van je bedrijf. Het is dus zeker de moeite waard om werkkleding te laten bedrukken of borduren met je bedrijfslogo. Maar wanneer kies je voor bedrukken en wanneer voor borduren? In deze blog gaan we dieper in op de voor- en nadelen van borduren en bedrukken van textiel.

Borduren en bedrukken zijn twee populaire methoden om bedrijfskleding te personaliseren. Welke methode je kiest hangt af van een aantal factoren, waaronder het beoogde gebruik, het ontwerp en het gewenste effect. Beide methoden kennen zo hun eigen voorwaarden. Ze verschillen van het proces zelf tot het eindresultaat. 

Borduren: duurzaam en luxe uitstraling

Borduren is een ambachtelijke techniek waarbij garen wordt gebruikt om ontwerpen op stof te creëren. Op basis van een digitaal ontwerp wordt een borduurkaart gemaakt, die de borduurmachine aanstuurt. Het eindresultaat is een mooie weergave van je logo of bedrijfsnaam en heeft een luxe uitstraling. Een goed uitgevoerde borduring heeft een mooie textuur. 
Wel moet je er rekening mee houden dat het iets minder nauwkeurig is dan een bedrukking. En hoewel de borduurder tientallen kleuren garens heeft, is het niet mogelijk om exact de PMS-kleuren van je huisstijl te kiezen. Wel neemt de borduurder natuurlijk de kleuren die er het dichtst tegenaan liggen. 
Borduren is bovenal duurzaam omdat het garen stevig op de stof is bevestigd en daardoor bestand is tegen herhaald wassen en langdurig gebruik. De kleuren blijven lang goed.

Polo’s, vesten, sweaters, jassen, mutsen

Bijna alle denkbare kleding is geschikt om te borduren: polo’s, vesten, sweaters, softshell jassen, winterjassen, werkbroeken, jeans, mutsen, sokken, petten… In dit rijtje ontbreekt de bordurig van dunne textiel, zoals een T-shirt. Dunne stoffen leveren meestal geen mooie kwalitatieve borduring op. Het is bovendien een dure methode voor een naar verhouding goedkoop item. 
Verder is het ook niet mogelijk om multinorm workwear en veiligheidskleding te borduren. De borduurnaald maakt immers gaatjes in de stof, die vloeistoffen en dergelijke kunnen doorlaten. Ook zou de gebruikte garen aan de veiligheidseisen moeten voldoen. Het zou bijvoorbeeld hitte- en vlambestendig moeten zijn in het geval van EN 11612-normering. Als de kleding niet meer voldoet aan de normering, dan biedt deze niet langer de bescherming die verwacht mag worden. 

Bedrukken: snel en veelzijdig

Bij bedrukken wordt gebruikgemaakt van inkt om een ontwerp op stof over te brengen. Het logo of een tekst wordt in iedere gewenste kleur op een speciaal papier gedrukt: de transfer. De drukker legt de transfer vervolgens op de stof en onder een pers. De hitte van de pers draagt de inkt over op het textiel. De bedrukking ligt meestal vlak op het oppervlak van de stof. De afwerking is dus gladder dan de textuur van een borduring. En het ontwerp is gelijk aan het grafisch ontwerp van een logo en daarmee strakker dan een borduring. Bovendien zijn full colour transfers mogelijk en kun je de PMS-kleuren van je huisstijl kiezen. 

T-shirts, sportkleding, tassen

Praktisch alle stoffen – ook dunne stoffen – zijn geschikt om te bedrukken. En omdat het proces snel en kosteneffectief is, is het ook budgettair een interessante optie. Kleinere aantallen lenen zich prima voor bedrukking. Ook bij T-shirts, sportkleding en kleding die kort gedragen wordt, bijvoorbeeld bij evenementen, is bedrukken een betaalbare keuze. 
Textiel bedrukken is wel minder duurzaam dan borduren. Want hoewel moderne druktechnieken duurzame resultaten kunnen opleveren, zijn bedrukkingen over het algemeen gevoeliger voor slijtage bij herhaaldelijk wassen. Moet kleding lang meegaan en belandt het vaak in de wasmachine? Dan is bedrukken wellicht geen goede keuze. 

Kosten borduren vs bedrukken

De prijs van een borduring wordt onder meer bepaald door het aantal steken dat nodig is om de borduring te maken. Hoe groter de afbeelding, hoe meer steken. Ook maakt de borduurder per positie een borduurkaart. Als voorbeeld: een borduurkaart voor de borduring op de borst en een kaart voor de borduring op de rug. Je betaalt overigens maar één keer voor de borduurkaarten. 
Wil je je kleding laten bedrukken dan heb je transfers nodig met je logo of bedrijfsnaam. De inkoop van de transfers en het soort transfers bepalen een groot deel van de kosten van bedrukken. 

Wij adviseren je graag

Nu komen we terug bij de vraag: wanneer kies je voor bedrukken en wanneer voor borduren? Bijna alle werkkleding kan worden bedrukt of geborduurd. Borduren biedt een duurzamer en textuurrijk resultaat, terwijl bedrukken een snellere en kosteneffectieve optie kan zijn voor bepaalde toepassingen. Kleine aantallen lenen zich goed voor bedrukken, maar de transfers zijn eenmalig; je moet steeds nieuwe laten maken. 
Borduren is een investering maar bij grote aantallen juist weer interessant. De borduurkaart wordt eenmalig in rekening gebracht. 
Veel van onze klanten kiezen voor een mix: een deel van de werkkleding wordt bedrukt terwijl andere textiel wordt geborduurd. Dat levert in de praktijk een mooie combinatie op. 
Wil je meer weten? Wij adviseren je graag over de best mogelijke toepassingen van je logo op je werkkleding. Neem gerust contact met ons op.

Wij werken voor:

ViV Corporate Fashion Klantportaal

Voor online bestelgemak krijgen onze klanten toegang tot hun eigen klantportaal met login. In dit klantportaal plaats je heel eenvoudig nieuwe bestellingen. Snel en gemakkelijk.

Ons veilige klantportaal is zeer gebruiksvriendelijk en efficiënt in te richten. Bijvoorbeeld per medewerker op vestigingsniveau. Je vindt hier alle maten en de orderhistorie per medewerker. Bekijk hier ook de status van je bestellingen.

klantportaal

ViV Corporate Fashion Klantportaal

Voor online bestelgemak krijgen onze klanten toegang tot hun eigen klantportaal met login. In dit klantportaal plaats je heel eenvoudig nieuwe bestellingen. Snel en gemakkelijk.

Ons veilige klantportaal is zeer gebruiksvriendelijk en efficiënt in te richten. Bijvoorbeeld per medewerker op vestigingsniveau. Je vindt hier alle maten en de orderhistorie per medewerker. Bekijk hier ook de status van je bestellingen.

klantportaal