ViV Corporate Fashion
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Belastingdienst en bedrijfskleding

Alles wat je wilt weten over de fiscale aftrekbaarheid van bedrijfskleding

Denk je erover om bedrijfskleding te kopen voor je medewerkers? Goede werkkleding straalt professionaliteit uit en laat de juiste eerste indruk achter. Bovendien kun je de kosten voor werkkleding ook nog eens opvoeren bij de belastingdienst als zakelijke uitgaven.

Is bedrijfskleding fiscaal aftrekbaar?

JA! Bedrijfskleding is volledig aftrekbaar van de inkomsten- of vennootschapsbelasting en de voorbelasting (btw). Het enige wat de belastingdienst hiervoor eist is dat de werkkleding is voorzien van een beeldmerk dat verwijst naar je bedrijf. Denk aan het logo, een url of de naam van je onderneming. Let wel op: het logo moet een minimale afmeting van 70 cm2 hebben. Lukt dat niet? Dan ziet de fiscus het verstrekken van bedrijfskleding als verkapt loon. En dat kan resulteren in een naheffing én een boete.

Dit zegt de belastingdienst over bedrijfskleding

Op de website van de belastingdienst (www.belastingdienst.nl) staat de volgende definitie van werkkleding:

Werkkleding is kleding die u (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van uw onderneming. Dit moet blijken uit de uiterlijke kenmerken van de kleding, bijvoorbeeld: een uniform of overall.
Is de kleding ook geschikt om buiten uw onderneming te dragen? Dan moet de kleding zijn voorzien van een beeldmerk met een oppervlakte van minimaal 70 cm2. Het beeldmerk moet verwijzen naar uw onderneming.

De belastingdienst beschouwt werkschoenen en accessoires ook als werkkleding; deze zijn dus ook aftrekbaar.

Wat is precies werkkleding?

De belastingdienst heeft een aantal criteria opgesteld die aangeven of kleding onder de regeling valt. Als je aan een van deze eisen voldoet dan is je kleding werkkleding en zijn de kosten fiscaal aftrekbaar.

* De kleding moet hoofdzakelijk gedragen worden tijdens het werk.

* De kleding heeft een duidelijk beeldmerk, of beeldmerken, die horen bij je bedrijf. Met beeldmerk wordt in eerste instantie een beeldlogo of je bedrijfsnaam bedoeld, maar je website (url) is ook goed.

* De werknemers kleden zich om op het werk. De bedrijfskleding blijft dus achter op het werk, bijvoorbeeld in een kast, locker of kleedruimte.

* Ook kan het nodig zijn om kleding te dragen die is voorgeschreven in de Arbeidsomstandighedenwet, zoals veiligheidsschoenen. Hiervoor moet je voldoen aan de volgende criteria:
– er is een arboplan opgesteld waarin onder meer is opgenomen dat bepaalde kleding, schoenen of accessoires verplicht zijn;
– dat de kleding/schoenen tijdens werktijd wordt gedragen en dat de kosten volledig voor rekening van de werkgever komen; er mag geen eigen bijdrage gevraagd worden aan de werknemers.

Wij adviseren over toepassingen logo’s

Voor de fiscus is het vooral belangrijk dat medewerkers de werkkleding niet buiten werktijd dragen; dus voor privégebruik. Daarom ook de vereiste dat de kleding is voorzien van het bedrijfslogo. Dat kan nog best een uitdaging zijn, omdat niet ieder bedrijf een groot logo op de kleding wil.
Om toch te voldoen aan de regel, denken wij graag met je mee. Er zijn immers diverse creatieve manieren te bedenken. Breng het logo bijvoorbeeld op twee plaatsen aan op de kleding, zoals op de borst en de rug. Dan kan je volstaan met twee keer een logo van 35 cm2. Je kunt er ook voor kiezen om het logo te bedrukken of borduren in dezelfde kleur als het kledingstuk. Wist je trouwens dat het logo niet verplicht op de borst of rug van een kledingstuk hoeft te staan? Zeker als het logo zich ervoor leent, zijn een broekzak, een mouw of een borstzakje ook heel geschikt.

Wij adviseren je graag over de best mogelijke toepassingen van je logo op je werkkleding.

Neem gerust contact met ons op.

Wij werken voor:

ViV Corporate Fashion Klantportaal

Voor online bestelgemak krijgen onze klanten toegang tot hun eigen klantportaal met login. In dit klantportaal plaats je heel eenvoudig nieuwe bestellingen. Snel en gemakkelijk.

Ons veilige klantportaal is zeer gebruiksvriendelijk en efficiënt in te richten. Bijvoorbeeld per medewerker op vestigingsniveau. Je vindt hier alle maten en de orderhistorie per medewerker. Bekijk hier ook de status van je bestellingen.

klantportaal

ViV Corporate Fashion Klantportaal

Voor online bestelgemak krijgen onze klanten toegang tot hun eigen klantportaal met login. In dit klantportaal plaats je heel eenvoudig nieuwe bestellingen. Snel en gemakkelijk.

Ons veilige klantportaal is zeer gebruiksvriendelijk en efficiënt in te richten. Bijvoorbeeld per medewerker op vestigingsniveau. Je vindt hier alle maten en de orderhistorie per medewerker. Bekijk hier ook de status van je bestellingen.

klantportaal